DE vs. HU

Közel ezer kilómétert vezettem pár napja Németország autópályáin, főutain és városaiban. Lenyűgöző, hogy a sofőrök mind betartják a közlekedési szabályokat. Nem lámpáznak, nem tolnak, nem pofátlankodnak be eléd, nem dudálnak össze-vissza, nem parkolnak ott ahol nem szabad. Ami legérdekesebb pedig az, hogy minden autó egyenlő, azaz ugyan olyan tisztelet tudóan és a közlekedési szabályokat szigorúan betartva megy az utakon a Volkswagen, Audi, Dacia, Suzuki mint a BMW, Mercedes vagy Porsche stb.
Ismét Budapest utcáin vezetve kicsit olyan mintha az emberek fele nem tanulta volna meg a KRESZt vagy csöppnyi jó érzés sem szorult volna beléjük. Ha éppen 40-el megyek a Lágymányosi Rákóczi hídon (mert éppen azon a szakaszon ennyi a sebesség korlát) dudál a mögöttem lévő BMW-s majd záró vonalon áthajtva megelőz kb sebesség korlát kétszeresével. Kicsit odébb, piros lámpánál várva, hátrébb álltam meg, hogy a mellék utcában várakozó autó is tudjon kijönni, erre fel a mögöttem lévő veszetten dudál majd bevág elém, közben a mellékutcából elindultak az autók és a fél utat elálljak. Most már se előre se hátra, keletkezett egy kisebb forgalmi dugó.

Kérdezem miért van ez így? Itt Magyarországon miért nem tudjuk betartani a szabályokat? Igen, tudom, hogy tőlünk keletebre még rosszabb a helyzet de inkább ne hozzájuk hasonlítsunk. Miért van az, hogy itt a rokkant cédula ott lehet egy olyan autóban is amit egy teljesen egészséges ember vezet így kárára annak akinek valóban szüksége lenne rá? Miért dudálnak rám/ránk ha betartjuk a sebesség korlátot?
Kicsit más téma, de miért pont oda helyeznek térfigyelő kamerát ahol nagyon egyszerű hibázni (mivel nem egyértelmű vagy rossz helyen van elhelyezve egy tábla) így jól megbüntetik az embert a helyett, hogy a megfelelő helyre tennék a közlekedési táblákat?

Még valami eszembe jutott, nagyon hangos motor hangot sem hallottam a németeknél, gondolok arra, hogy valaki két piros lámpa között maxi gázzal megy végig motorjával, rosszabbik esetben pár száz embert álmát megzavarva lakott területen. Bezzeg nálunk nem telik óra, hogy ne hallanék ilyet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.